Oto Boya
Oto Boya

Oto Boya

 

Pasta cila nedir?
 

Pasta ve cila uygulamaları birbirini takip eden iki ayrı işlemdir. Pasta, bir tür sıvı zımparalama işlemidir ve otomobil yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat… Aracınızın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan çizikler ve küçük deformasyonlar varsa otomobilinizi boyatmak yerine pasta cila uygulaması yaptırabilirsiniz. Pasta işlemi sırasında boyanın üst tabakası inceltilir ve deformasyonlar giderilir. Ayrıca çiziklerin kapatılması da mümkün hale gelir. Pasta cilanın ikinci aşaması olan cila ise otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar. Boya yüzeyine uygulanan cila, şeffaf ve ince bir tabaka oluşturarak boyanın daha canlı ve daha parlak görünmesine yardımcı olur.

 

         

 

“Fırın Boya” denilen şey aslında oto boya fırınında otomobil boyamaktır. “Fırın Boya” faktörü otomobil boyasının kalitesine ve ömrüne etki eder mi diye sorulacak olursa cevabımız kesinlikle evet olur. Fakat “fırın boya” kalite ve ömür konusunda yardımcı etkendir. Boyama işleminde kaliteli kimyasallar, doğru ürün zinciri ve doğru işçilik ile kalitenin artmasını sağlar. Boya yazı dizimizin ilerleyen kısımlarında sizleri bilgilendireceğimiz işçilik hatalarının ve kimyasal seçimi hatalarının sonucunda boya fırınının “etkisiz eleman” haline gelebileceği de bir gerçektir.

 

Gelelim boya fırınının detaylarına. Boya fırınının temel görevi boya işleminin dış etkenlerden etkilenmemesini sağlamak ve kuruma süresini en sağlıklı ve en kısa şekilde tamamlamaktır. Boya fırınının kabin içi tabanında ve tavanında hava menfezleri bulunur, bu menfezlerde filtreler vardır. Dört bir yandan homojen ışık dağılımı sağlanmıştır. Kabin dışında hava kompresörü, havalandırma tesisatı ve ısıtıcılar bulunur. Kabin içerisinde boyama işlemini etkilemeyecek kadar düzgün bir hava sirkülasyonu olur. Boyama işleminin tamamlanmasının ardından boya fırını kuruma moduna alınır ve fırın yüksek sıcaklıkta hava sirkülasyonu altında kurutma işlemini yapar.
Boya işleminin fırında yapılması önemlidir. Doğru ortam sıcaklığı, tozsuz ortam, homojen ışık, boyayı silikonun bozmasından korunmak gibi etkenler boya fırını ile elde edilir. 

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014